A szerelem egy kémiai szimfónia

c_400_200_16777215_00_images_00001aa12.jpgHa szerelmes vagy, minden érdekel, ami a szeretett személlyel kapcsolatos: a látványa felvillanyoz, az illata begerjeszt, egyből vele tervezed a további életed.  A szíved pumpál, mint egy őrült, izgatott vagy, ha vele vagy. Gondoltad volna, hogy ebben a folyamatban a testben lévő különböző kémiai anyagok is szerepet játszanak. A szerelem egy kémiai szimfónia.

A dopamin
„A dopamin testben termelődő vegyület. Az agyban neurohormonként és idegsejtek közötti ingerületátvivő vegyületként van jelen (azaz neurotranszmitter). E mellett a retinában is megtalálható. Neurotranszmitteri funkciója sokoldalú: szerepe van a mozgás koordinálásában, a motivációban, a jutalom-érzésben és predikcióban, a függőség kialakulásában, a munkamemóriában és a végrehajtó funkciókban.” (wikipédia)

c_400_200_16777215_00_images_00001aa11.jpgA dopamin egy új szerelem alkalmával gyakorlatilag feltör bennünk. Olyan, mint egy természetes amfetamin. Helen Fisher, híres antropológus, biológus szerint a dopamin serkenti a vágyat és olyan az agyra gyakorolt hatása, mint a kokainnak. A szerelmespárok gyakran mutatják a növekvő dopaminszint tüneteit: megnövekedett energia, kevesebb alvás- és táplálékigény, különleges öröm a kapcsolat legapróbb részleteivel kapcsolatban is.

Az oxitocin
Orgazmus közben az agyunkat elárasztják a jó érzést keltő endorfinok és az oxitocin. Az oxitocint más néven ölelkező hormonnak is hívják, mert megteremti az intimitás érzését. A férfiakat talán kevésbé érinti az oxitocin, mert a magasabb a tesztoszteronszintjük, ami megmagyarázza, hogy miért nem vágynak például arra, hogy szex után odabújjanak partnerükhöz. Sokkal előbb jut eszükbe az éhség, vagy a következő menet.

A vazopresszin, azaz az antidiuretikus hormon
A vazopresszin egy nagyon fontos hormon a hosszú távú elkötelezettség kialakulásában. Ez a hormon „ellenőrzi” a szomjúságot, azt, hogy mennyire vagy kiszáradva. Szerepét a kapcsolatokban állatkísérletekkel fedezték fel. A préripockokat vizsgálták (akik egyébként nagyon sokszor párosodnak).Nagyon stabil párkapcsolatban élnek. Amikor a hím préripocok olyan gyógyszert kapott, amely elnyomta a vazopresszin hatását, romlott a kapcsolat a nősténypocokkal, valamint az új udvarlóktól sem védte meg őt a hím. 

A szerotonin
Mint neurotranszmitter, a szerotonin segít, hogy üzenetek jussanak el az agy egyik területéről a másikra. Úgy vélik, hogy jelenléte a sejtekben befolyásolja a különböző pszichológiai és testi funkciókat. Ez magában foglalja a hangulatot, annak változásait és a szexuális vágyat is. Az alacsony szerotoninszintnek okozhat depressziót és alacsony szexuális vágyat. Arra is van bizonyíték, hogy a női hormonok is kölcsönhatásba léphetnek a szerotoninnal. A kölcsönhatás miatt rosszabbodhat a premenstruációs időszak, a szülés utáni időszak, illetve a menopauza. Nem véletlen, hogy ezek mind olyan életszakaszok, olyan élethelyzetek, amikor a nemi hormonok mozgásban vannak.

Az adrenalin
Amikor beleesel valakibe, egyből aktiválódik a stressz a szervezetben, ami növeli a vérben az adrenalin mennyiségét. Amikor váratlanul az új szerelembe botlasz, lehet, hogy elkezd izzadni a tenyered, iszonyúan elkezd dobogni a szíved vagy kiszárad a szád. Ezek mind az adrenalin hatásai.

Ebből látszik, hogy a szerelem nem csupán érzelem, hanem kőkemény kémia, ami ha nem működik, akkor hosszú távon sem fog működni. Fizikailag vagy megszereted egyből a partnert, vagy nem fogod szeretni soha. A testet nem lehet becsapni.

Kovács-Hain Zsuzsa

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.