A szülő példája meghatározó

c_400_200_16777215_00_images_kepek_z1383.jpgDr. Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai Kórház Klinikai Toxikológiai Osztályának vezetője, egy kamaszfiú édesapja és az ország egyik legismertebb orvosa. Ötödik generációs orvos a családban, és egy allergiának köszönheti, hogy ma nem sebészeti műtőben tölti munkás hétköznapjait. Drogokról, függőségekről és az édesapák szerepéről beszélgettem vele.

Az életre nevelés első lépése, azaz a primer szocializáció bázisa a család. A családon belül a gyerekek nevelésének szerteágazó feladatát mégis szokás csak az anyára hárítani. Mit tehet egy férfi azért, hogy a gyermeke egészséges legyen mind testileg, mind lelkileg?

c_400_200_16777215_00_images_kepek_z1384.jpgMiért kellene ezt az anyára hárítani? Ez teljesen hibás hozzáállás! Természetes folyamat, hogy az anyai kapcsolat a gyermekkel már a fogantatás pillanatában megkezdődik, az apák sokkal később kerülnek csak olyan helyzetbe, hogy megfelelő minőségű kapcsolatot alakítsanak ki gyermekeikkel. Egy újszülött csecsemővel nem igazán lehet mit tenni, bár a fürdetés, a pelenkázás is fontos dolog. 1,5-2 éves korban kell elkezdenie az apának mesélni, beszélgetni és kialakítani egy bizalmi viszonyt a gyermekével. A férfiszerepek elsajátítása, a minta adása az apa szerepe a családban. Nálunk a mai napig, ha időben hazaérek, akkor együtt fürdünk a fiammal, vagyis amíg ő zuhanyozik, én a fürdőszobában ülök és beszélgetünk, ezért a fiam teljesen úgy törölközik, mint én, hiszen ezt a mintát látta és ezt követi. Nem tanítottam rá, csak elleste és átvette. Hallom is a feleségemtől elégszer, hogy „tisztára olyan a gyerek, mint te”.

c_400_200_16777215_00_images_kepek_z1385.jpgA gyermek mintákat követ, ezért a férfin, azaz az apán múlik, hogy milyen férfi lesz a fiúgyerekből, milyen mintákat tud majd magáévá tenni. Kell, hogy az apa haver is legyen, én nagyon is szeretek a fiamnak a haverja lenni. Vannak olyan „haveros” programok, megyünk kettesben moziba, kiállításokra, vagy csak úgy lötyögünk erre-arra. Ritkán kell, hogy apa is legyek, és a gyermeket a szőnyeg szélére kell állítani. A férfiaknak kicsit nehezebb a gyermek szeretetét, bizalmát elnyerni, hiszen az anya gondozza, szoptatja, van egy szoros, rendszeres gondozási kontaktus köztük. Az apának ki kell vívni a szeretetet, de nagyon fontos, hogy kivívja, és ez egyáltalán nem nehéz, csak szeretni kell, és odafigyelni rá, ismerni kell. Ki kell mondani az érzelmeinket, ezt is meg kell tanulni és tanítani. Én is mondom a fiamnak, hogy szeretem, és a 183 centis gyermekemet magamhoz húzom és megölelgetem.

Rengeteg gyermek él csonka családban, és az úgynevezett patchwork családok sem ritkák. Az édesapáknak ezekben a helyzetekben szinte lehetetlen megismerni a gyermekeiket és szoros kapcsolatot, bizalmi viszonyt kialakítani. Mit tehet ilyenkor az apa, hogyan kell viselkednie?

Ez valóban szinte megoldhatatlan helyzet, a bizalom kialakulásához szükséges a folyamatos jelenlét. Mindig a helyzetnek megfelelő legjobb, legteljesebb kapcsolatot kell a gyermekeinkkel kialakítani, és lehetőség szerint minél több időt tölteni a felnövő generációval, mert a megismerésnek nincsen más módja.

A függőségek tekintetében van mintakövetés?

Igen, természetesen van, de ma már azt is tudjuk, hogy a függőségek megjelenésében a mintakövetés mellett a genetika is szerepet játszik. Az élet ad pro és kontra példákat. Van, aki azért alkoholizál, mert már a dédapja is ezt tette, és vannak olyan kivételek, akik éppen azért lesznek absztinensek, mert látták az alkohol romboló hatását a családjukban. Az, hogy a fiam elleste tőlem, ahogy törölközöm, a primer szocializáció egy formája, de dolgokat meg is taníthatunk. Például, hogy egyszer az apuka a gyerek jelenlétében véletlenül kimond két-három csúnya szót, aztán egy hét elteltével a nagymamánál a gyerek szájából hangzik el a hallott káromkodás. Mit tesz a nagymama ilyenkor? A szájára csap a gyerkőcnek, és lehordja a csúnya szavakért, ahelyett, hogy elmagyarázná, mit jelent, és miért nem érdemes ezekkel a szófordulatokkal beszélni. Az ellesett információt kitörölné, és megtanítaná a helyesre. A függőségeknél például a gyógyszerhasználat tökéletesen elsajátítható. Amikor a gyerek azt látja, hogy a problémát az anyuka két-három tabletta bevételével akarja orvosolni, akkor ezt a gyermek is így fogja tenni, ha felnő. A kézenfekvő mintát követi. Viszont meg lehet tanítani a gyereket a helyes gyógyszerhasználatra, hogy mikor, miért és mit kell, lehet és szabad beszedni. A sajnálatos az, hogy ennél sokkal egyszerűbb és kézenfekvőbb dolgokra sem tanítjuk meg a gyerekeinket. Figyeljük meg, hány gyerek nem tud köszönni, nem azért, mert bunkó, hanem mert zavarban van, nem tudja, mit mondjon. Pedig ötperces beszélgetéssel el lehet intézni: fiam, ha bemész valahová, nyugodtam köszönj, hogy jó napot kívánok, aztán ha be kell mutatkoznod, mondd el a neved érthetően és nézz a másik szemébe, és a dolog le van zárva, feloldottuk a feszültséget, megoldottuk a problémát. Aztán, hogy visszatérjek a férfias mintára, nem tudnak az emberek kezet fogni, ezt is meg kell tanulni, meg kell tanítani a gyerekeinknek.

Haris Éva

 

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.