Ha görbe a hímvessző

c_400_200_16777215_00_images_asztu03.jpgA péniszt érintő egészségügyi problémákkal a szégyenérzet miatt sokan nem keresnek fel szakorvost. A görbe hímvessző, másik nevén péniszgörbület bár ritka betegségnek számít, azonban súlyos esetben fájdalmat okoz és akár ellehtetlenítheti a szexuális együttléteket is. Az állapottal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról Dr. Papos Istvánt, az  SZTE ÁOK Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Urológiai Klinikájának főorvosát kérdeztük.

A görbe hímvessző veleszületett vagy szerzett állapot?

Mindkét eset előfordulhat. Szerzett állapotként egyébként a nagyon ritkán előforduló tokszakadás, illetve az úgynevezett kötőszövet-felszaporodás okozhatja, míg a veleszületett péniszgörbület minden korosztályt érinthet, de nagyon gyakran csak a nemi élet megkezdésekor kezd zavaróvá válni. Amennyiben a szexuális életet nem zavarja a görbület, nem számít kórosnak.

A vizelést vagy az ondóürítést befolyásolja-e a görbület?

Általában nem, hiszen az állapot nem a húgycsövet érinti, hanem a barlangos test tokján lévő elváltozásról van szó.

Mit érdemes tudni a kezelési lehetőségekről?

c_400_200_16777215_00_images_asztu01.jpgVan lehetőség gyógyszeres és konzervatív kezelésre, illetve természetesen műtéti eljárásra is. Amennyiben plakk okozza a görbületet, meg lehet próbálkozni az azt alkotó kötőszövet mennyiségének csökkentésével. Mostanában került bevezetésre a Xiapex injekció, amely megfelelő kúraként, megfelelő adagolással intralézionálisan beadva csökkentheti az indurációs plakkot. Ha túl nagy a görbület, vagy a konzervatív kezelés nem vezet célra, akkor műtéti eljárás is lehetséges. A műtéti péniszkiegyenesítés két módon történhet: vagy a görbülettel ellentétes oldalon rövidítjük meg a barlangos test hosszát, vagy pedig kivágjuk a léziót. Természetesen ilyenkor pótolni kell a hiányzó részt, amely saját, hereburokból származó szövettel és mesterséges szövettel is megoldható.

A pénisztörés milyen összefüggésben áll a péniszgörbülettel?

c_400_200_16777215_00_images_asztu02.jpgEzek az elnevezések két külön állapotot jelölnek, amelyek nem keverendőek össze. A pénisztörés okozhat később tartós görbületet, ha nem kezelik megfelelően.

Milyen esetben szükséges mindenképpen kezeltetni a görbe hímvesszőt?

Erre két indikáció van: ha a szexuális együttlétet zavarja, illetve, ha fájdalmat okoz az állapot. Ám a kóros péniszgörbület nem túl gyakori betegség, egyértelműen a ritkábban előforduló kórképek közé tartozik, mivel meglátásom szerint talán a férfiak 1%-át, ha érinti.

Serbán Richárd

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.