November + férfiak = MOVEMBER

c_400_200_16777215_00_images_000a1111.jpgAz október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Tudjuk, hogy a mell- és a méhnyakrák is megelőzhető szűrésekkel. Ugyanígy a férfiak betegsége, a prosztatarák is megelőzhető, illetve gyógyítható. Az ellene való küzdelem rendkívül fontos, hiszen ez a második leggyakoribb halálok az 50 éven felüli férfiak körében. Épp ezért a november a férfiak és a prosztatarák elleni küzdelem hónapja, jelképe pedig a bajusz.


 
c_400_200_16777215_00_images_000a1112.jpgMiért van szükség a Movemberre?
Tudjuk, hogy a férfiak utálnak orvoshoz járni, csak akkor mennek, amikor már valami tényleg nagyon fáj, vagy a felesége (barátnője, anyukája) elküldi. Amíg a nők másfélszer többször mennek orvoshoz, mint a férfiak. Ennek ellenére a prosztata daganatos elváltozása a második leggyakoribb halálok az ötven éven felüli férfiak körében. Rengetegen halnak meg e miatt a betegség miatt, holott ha időben felfedezik, a prosztatarák teljes egészében gyógyítható. Vannak olyan dolgok az életben, amelyeket a szükséges rossz kategóriába sorolunk. Az éves urológiai vizsgálat a férfiak számára eddig biztosan ebbe a kategóriába tartozott, ám a Movember mozgalom is felhívja arra a figyelmet, hogy a szűrés, a megelőzés életet ment! A mozgalom jelképe a bajusz. Mindenki, aki csatlakozik ehhez a kampányhoz, november elején megborotválkozik, és egy hónapig növeszti a bajszát. Bárki, bármikor csatlakozhat.

Ezt tudnod kell!
A prosztata elváltozásai nem minden esetben járnak fizikai tünetekkel. Amikor azonban már fájdalmat vagy egyéb tüneteket észlelsz, akkor lehet, hogy már késő. A szűréseknek ezért olyan kiemelkedő a szerepe, főleg 45-50 éves kor körül.

Miből áll a prosztatavizsgálat?
1. Vérvétel
A vérmintából tudják megállapítani, hogy megemelkedett-e a vérben a PSA (prosztata specifikus antigén) szintje. Ha ez így van, akkor többféle probléma is állhat a háttérben, de mindenképpen arra tudnak következtetni, hogy a prosztatával nincs minden rendben. Lehet gyulladás vagy megnagyobbodás  is az ok, nem feltétlenül kell mindjárt daganatos elváltozásra gondolni. Ha a PSA érték nem normális, akkor a vérvételt megismétlik 3 hónap múlva. Így közelebb kerül az orvos a valós diagnózis felállításához.

2. Ultrahang vizsgálat
A célzott vérvétel után egy fájdalommentes ultrahang vizsgálat következik. Fontos, hogy az orvos jól lássa a prosztata méretét és szerkezetét. Ha a PSA normális volt a második vérvételkor, a prosztatán pedig nem lát az orvos semmilyen elváltozást, akkor valószínűsíthető, hogy nincs probléma. Azonban akkor, ha az ultrahang képe elváltozást, nem homogén szerkezetet mutat, fontos lehet további vizsgálatok elvégzése.

3. Tapintásos vizsgálat
Ez az a vizsgálat, amitől minden férfi ódzkodik. Ennek ellenére elengedhetetlen és egyáltalán nem fájdalmas, csak abban az esetben, ha a prosztata gyulladt. A vizsgálat hozzásegít a pontos diagnózishoz és a szükséges kezelési tervhez.

Fontos, hogy felismerd, jobb a néhány másodperces, kicsit kellemetlen, ám többségében fájdalommentes vizsgálatot választani, mint belemenni egy akár évekig tartó, fájdalmakkal teli időszakba, aminek korántsem biztos a kimenetele.

Növessz bajuszt te is, csatlakozz a Movember mozgalomhoz. Hívd fel te is a figyelmet a prosztataszűrések fontosságára. És ami a lényeg, mutass példát és menj el urológushoz!

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.